Thermische transfer

Thermal (WAX) transfer

Er bestaan twee uitvoeringen van de thermo transfer technologie.

De thermal transfer technologie genereert geconcentreerde warmte die via een lint de inkt of wax overbrengt op het kaartoppervlak. Dit gebeurt door een kaartbrede printkop met vele honderden zeer kleine verwarmingselementen. Het lint is gemaakt van dunne folie waarop een mengsel van inkt met wax of hars is aangebracht. Dit mengsel, vast bij omgevingstemperatuur en vloeibaar bij verhitting, wordt zodoende als vaste puntjes op de ondergrond geplakt. Hierdoor hecht de op wax gebaseerde inkt op vrijwel op elke ondergrond van papier tot complexe kunststoffen (PP, ABS) en folie. In tegenstelling tot het direct thermisch proces, vindt er geen chemische reactie met de ondergrond plaats maar wordt de wax als het ware gelijmd op de ondergrond.

Nadeel van dit thermal wax transfer procedé is dat er geen goede foto realistische weergave mogelijk is. Zoals bij vele monochrome en kleurenprinters werkt thermische wax met puntjes en produceert grijstinten door puntjes verder of korter naast elkaar te plaatsen. De printsnelheid is hoog in vergelijking met de klassieke bewegende printkoppen. Er zijn printers die zowel het gebruik van wax printerlinten alsook dye-sublimation linten toestaan. Aangezien beide printvormen van dezelfde druktechniek, transportmechanisme en mechanische geleiding gebruik maken.


 

Directe thermische transfer

De directe thermische methode print op een warmtegevoelige laag die de bovenste kaartlaag vormt. De kaartbrede printkop bevat vele honderden (afhankelijk van de printresolutie) zeer kleine verwarmingselementen. Deze genereren warmtepulsaties die, door thermische reactie met de warmte gevoelige laag op het kaartoppervlak, afbeeldingen creëren. De direct bedrukbare thermische kaarten zijn ook weer te wissen en hierdoor ontstaat een kaartproduct die tot wel 500x te herbedrukken is. Deze technologie wordt over het algemeen gebruikt voor korte termijn toepassingen. Blootstelling aan hoge temperaturen en UV licht dienen vermeden te worden.


Kaartbedrukking
Thermo dye-sublimatie