Thermo dye-sublimatie

Thermo Sublimatie

Thermo Sublimatie of Dye Sublimation technologie is een druktechniek die middels geconcentreerde warmte via een lint, inkt verdampt op het kaartoppervlak. Ook hier gebeurt dit door een kaartbrede printkop met vele honderden zeer kleine verwarmingselementen. Het lint is gemaakt van dunne folie waarop een transparante inkt in drie verschillende kleuren is aangebracht. Deze transparante inktkleuren zijn vast bij omgevingstemperatuur en verdampen bij verhitting. Door het verdampen versmelten deze kleuren als een kleurwaas met het plastic kaartoppervlak. Deze techniek is enkel geschikt voor kunststoffen met een laag smeltpunt zoals PVC en is absoluut niet geschikt voor (PP, ABS of PTFE -Teflon). In tegenstelling tot het direct thermische transfer, worden de inkt niet gesmolten en in puntjes geplakt op het kaartoppervlak maar door verdamping versmolten met de bovenlaag.


 

Dye Sublimatie techniek

Hoe werkt dit nu?

Om te begrijpen hoe dit functioneert, vergelijken we deze thermo sublimatie met een inktjet printer. De inktjetprinter werkt door middel van inktpuntjes, dus hij zet een punt of niet. Hij kan geen lichte punt zetten. Om een bepaalde kleur te maken moet de printer rasteren. Dit houdt in, dat hij om een bepaald gebiedje een bepaalde kleur te geven puntjes gaat zetten met ruimte daar tussen. Grijs is dan bijvoorbeeld opgebouwd uit zwarte puntjes afgewisseld met de witte openingen van de onbedrukte kaart. Als u de afdruk van een inktjet printer van heel dicht bij bekijkt dan is deze opgebouwd uit minuscule puntjes. Hoe hoger de resolutie hoe kleiner de puntjes en hoe korter de puntjes op elkaar staan.


 

Inktjettechniek

Een dye-sublimation printer werkt op een heel ander principe. Deze kan namelijk wel alle gradaties van alle kleuren printen. Net als in offset wordt hier gewerkt met een drager waarop de 4 kleuren (YMCK) in 4 etappes als een soort verffilm na elkaar op de kaart overgebracht worden. Behalve de 3 transparate kleuren Y - Yellow (geel), M - Margenta (blauw), C -Cyaan (rood) is er ook nog de kleur K - blacK of te wel zwart aangebracht. Deze zwarte kleur is speciaal aangebracht voor het weergeven van zwarte belettering. Met de drie basiskleuren is het weliswaar mogelijk om "zwart" samen te stellen, maar in de praktijk wordt dit door het transparante karakter van de basis inktkleuren donkergrijs.
 

Thermo Sublimatie

De transparate kleurstof wordt door een thermische printkop vanaf een drager verdampt en die slaat vervolgens op de plastickaart neer. Door de drager langer of korter te verwarmen slaat er meer of minder kleurstof neer en deze handeling wordt vervolgens herhaald met de andere kleuren totdat de uiteindelijke kleur perfect is opgebouwd. Als de thermo sublimatie printer grijs print dan is dat ook echt grijs.
 

Dye sublimation Bedrukkingsoverdracht

Dit omdat de kleur niet opgebouwd wordt uit puntjes van verschillende kleuren maar opgebouwd wordt door de verschillende kleuren dikker of dunner over elkaar heen te plaatsen. Het resultaat van de uiteindelijke kleur is dus in feite de reflectie van de witte ondergrond door de "transparante" kleurlaag, opgebouwd door de drie transparante kleuren. Het menselijk oog vermengt deze 3 over elkaar vallende kleuren tot een kleurplaatje.
 

Kleurmenging

Bovendien dient de afdruk net als offset afgedekt te worden met een transparate folie om beschadiging en vervaging van de inktlaag te voorkomen. Hierdoor bestaat het inktlint bij dye sublimatie uit 5 verschillende segmenten, de drie transparate kleursegmenten yellow, margenta en cyaan, black en een overlay dus bij elkaar YMCKO. Door het gebruik van dure linten is deze bedrukking duurder als inktjet en thermische transfer bedrukking.

Door deze thermo sublimatie techniek ontstaan afdrukken van zeer hoge fotokwaliteit.


 

Stapelen kleuren

Vlak kaartoppervlak

Primaire voorwaarde voor een kwalitatieve afdruk is een volledig vlakke kaart om kleurverschillen te voorkomen tussen hoger en lager gelegen gedeelten van de kaart. Aangezien er op de lager gelegen gedeelten naar verhouding minder inkt neerslaat dan op de hoger gelegen gedeelten. Bovendien vervaagt de scherpte op dieper gelegen gedeelten.

In principe wordt deze procedure bijvoorkeur gebruikt bij het bedrukken van blanco plastic kaarten. Voor de bedrukking van contactchip en contactloze smartcards wordt voor kwalitatief hoogwaardige bedrukking gebruik gemaakt van de re-transfer techniek. Bij contactchip en contactloze kaarten is het kaartoppervlak nooit vlak maar wordt vervormd door de ingebouwde chip of chip /antenne.


 

Sublimatie versus transfer

Thermische transfer
Re-transfer